Herinvoering van de basisbeurs - Dit moet je weten

Publicatiedatum 15 augustus 2023
Wijzigingsdatum 15 augustus 2023

Groot nieuws voor studenten: de basisbeurs komt terug! Een financiële verlichting die ervoor zorgt dat studeren in Nederland weer aantrekkelijker wordt. Maar wat betekent dit nu eigenlijk precies voor jou? Lees verder en ontdek alle ins en outs over deze nieuwe regeling.

Waarom de herinvoering van de basisbeurs?

In 2015 nam de overheid de beslissing om de basisbeurs af te schaffen. Het gevolg? Veel studenten zagen hun studieschulden oplopen, wat onvermijdelijk leidde tot stress en financiële zorgen. Gelukkig heeft het huidige kabinet deze zorgen gehoord en besloten om studenten weer financieel tegemoet te komen door de basisbeurs opnieuw in te voeren.

Hoe werkt de basisbeurs?

Elke maand ontvang je een bedrag. Voor uitwonende studenten is dit vastgesteld op €274,90 en voor thuiswonenden €110,30. Het gebruik van een ov-kaart hoort hier ook nog steeds bij, maar hier geldt net als voor de basisbeurs alleen dat je binnen 10 jaar een diploma hebt behaald.

Vanwege hogere kosten voor boodschappen en energie, kunnen alle uitwonende studenten in het studiejaar 2023/2024 eenmalig ook nog rekenen op 164,30 euro per maand extra.

De basisbeurs ontvangt iedere student, maar voor extra financiële ondersteuning is er voor de lage- en middeninkomens een aanvullende beurs die kan oplopen tot maximaal 416,- euro per maand, afhankelijk van het inkomen van de ouders. Daarbij is de inkomensgrens verhoogd naar 70.000,- euro per jaar.

Gestudeerd onder het oude leenstelsel? 

Studenten die onder het leenstelsel hebben gestudeerd, wordt er ook een regeling getroffen. Afhankelijk van het aantal jaren dat je gestudeerd hebt, kun je tot €1.436 terugkrijgen. Dit bedrag wordt ofwel van je studieschuld afgetrokken, of aan je uitbetaald.

Hier zijn een aantal voorwaarden aan verbonden, zo moet je: Minimaal 1 jaar een studie hebben gevolgd onder het leenstelsel; Aan de voorwaarden van het recht op studiefinanciering voldoen (dit heeft o.a. met je leeftijd, nationaliteit en type opleiding te maken); En je diploma binnen de diplomatermijn van 10 jaar hebben behaald of behalen. Deze voorwaarden gelden zowel voor oud-studenten als huidige studenten.

De basisbeurs aanvragen doe je zo

Het aanvragen van je basisbeurs kan via MijnDUO. Zorg er voor dat je je aanvraag vóór 1 september regelt. Zo kan DUO de basisbeurs daadwerkelijk in september voor de eerste keer uitkeren.                             

Nog vragen? Hier kun je terecht

De website van de Rijksoverheid biedt uitgebreide informatie over de nieuwe regeling. Heb je specifieke vragen of twijfels? DUO staat klaar om al je vragen te beantwoorden.

Studeren zonder financiële zorgen

Dankzij de basisbeurs hoef je je minder zorgen te maken over je financiële situatie tijdens je studie. Pak deze kans en vraag je basisbeurs tijdig aan!

Als laatste tip: Ben je op zoek naar een leuke nieuwe baan voor het nieuwe schooljaar? Bezoek dan de website van Recruit a Student en ontdek talloze vacatures die perfect aansluiten bij jouw studie en interesses. Zet de eerste stap naar een zorgeloos studentenleven en vind vandaag nog jouw ideale bijbaan!  Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures en vindt voor jou de bijbaan die bij je past! Schrijf je hier in om altijd op de hoogte te zijn van onze nieuwste vacatures!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.