Wat kost studeren precies?

Publicatiedatum 9 september 2022
Wijzigingsdatum 16 november 2022

Je gaat van scholier naar student en opeens komen er een hoop verantwoordelijkheden op je af. Eén van deze verantwoordelijkheden zal de omgang met geld zijn.

Deze cijfers zijn berekend over de gemiddelde student en zijn afkomstig van een studentenonderzoek van het Nibud uit 2015. De kosten van een student verdelen we onder 5 categorieën:

Studiekosten

Aan je studie zijn verschillende kosten verbonden, deze moet iedere student betalen. Het betreft de volgende kosten:

Collegegeld

Het wettelijke collegegeld voor het schooljaar 2016/2017 is vastgesteld op €1.984 per schooljaar. Een student kan ervoor kiezen om deze in termijnen te betalen, maar dan komen er nog administratiekosten bij. Je kan ook kiezen om het gehele bedrag in een keer te betalen. Wanneer je het gehele bedrag deelt door 12 maanden kom je uit op ongeveer €165 per maand. Dit is niet wat je maandelijks uitgeeft aan collegegeld maar wel wat de maandelijkse kosten zijn.

Overige studiekosten

Voor je studie heb je meer kosten dan alleen het collegegeld. Je hebt boeken nodig, maar ook studiespullen zoals schrijfwaren, schriften etc. Hieraan besteden studenten gemiddeld €63 in de maand.

De basisuitgaven van een student

Iedereen heeft een aantal basisuitgaven. Het verschil in basiskosten tussen een uitwonende en thuiswonende student is niet groot. Alleen op het gebied van vervoer blijkt de thuiswonende student meer te betalen per maand.

Zorgverzekering

In Nederland is iedereen verplicht een zorgverzekering af te sluiten. De gemiddelde student besteed €99 per maand aan een zorgverzekering. Het is belangrijk om in de gaten te houden wat je aan zorg gebruikt in een jaar. Zo kan je bijvoorbeeld je zorgverzekering aanpassen aan het einde van het jaar, want je wilt natuurlijk niet betalen voor zorg die je niet gebruikt. Daarnaast kan je ook zorgtoeslag aanvragen. Het is handig dat je met het bedrag dat je aan zorgtoeslag krijgt een deel van je zorgverzekering financiert.

Telefoonkosten

Tegenwoordig heeft iedereen een mobiele telefoon. Hier sluit je een abonnement voor af. Je hebt verschillende abonnementen waarvan de bedragen ontzettend uiteenlopen. Deze prijzen variëren van €20 tot €100 per maand. Je kan ervoor kiezen om een abonnement met telefoon te nemen maar hierdoor zullen de kosten per maand hoger worden. Wanneer je een goede telefoon hebt kun je ervoor kiezen om een sim only abonnement te nemen. Deze abonnementen zijn een stuk goedkoper. Uit het onderzoek is gebleken dat een student gemiddeld €26 per maand aan telefoonkosten heeft.

Sport

Deze kostenpost is er natuurlijk alleen als je als student een sport beoefent die geld kost. De helft van de studenten doet aan sport en besteden daar gemiddeld €26 in de maand aan. Sport is natuurlijk erg belangrijk, zo houd je je lichaam gezond en kan je goed omgaan met stress. Sporten kan natuurlijk ook gratis. Houd je van hardlopen of ben je erg creatief in het verzinnen van leuke oefeningen, dan kan je dit gewoon thuis doen.

Vervoer

Wanneer je student bent heb je recht op het studentenreisproduct. Hiermee mag je gratis reizen in een bepaald tijdvak. Je kan kiezen om gratis te reizen in het weekend of doordeweeks. Dit moet je natuurlijk afstemmen op de locatie van je woning en de locatie van je school. Wanneer je buiten dit gekozen tijdvak reist moet je dit zelf betalen. Onder vervoer valt ook: benzine of kosten voor de fiets. Gemiddeld besteden studenten hier €62 per maand aan.

Kleding

Of kleding onder de basiskosten behoort, daarover valt te discussiëren. Toch geeft 90% van de studenten hier maandelijks geld aan uit. De één zal dit belangrijker vinden dan de ander en zal hier dus ook meer geld aan uitgeven. Per maand besteden studenten gemiddeld €49 aan kleding en schoenen.

Wonen

Wanneer je gaat studeren kan je ervoor kiezen om op kamers te gaan. Soms is het noodzakelijk om op kamers te gaan omdat je in een andere stad gaat studeren. Dit is natuurlijk super leuk maar gaat ook zeker wat centen kosten. Hieronder staan de kostenposten wanneer je als student op jezelf gaat wonen:

Huur

De prijs van de kamer die je huurt is erg afhankelijk van de locatie van de kamer. In Amsterdam betaal je al snel €500 per maand voor een kleine kamer, terwijl je voor de helft van het geld in een mooie kamer in Enschede of Tilburg kan zitten. Bedenk dus goed waar je wilt gaan wonen en hoeveel geld je daar voor over hebt. Daarnaast moet je jezelf goed oriënteren, er worden heel veel kamers aangeboden met erg grote prijsverschillen. Gemiddeld besteedt een student €366 per maand aan de huur van een kamer (inclusief gas, water, licht en televisie).

Gas, water & licht

Wanneer dit niet inbegrepen is in de huur, ga dan uit van ongeveer €40 per maand.

Internet & TV

Het is verstandig om goed te checken wat er allemaal bij je huur inbegrepen zit, om niet ineens voor onvoorziene kosten te komen te staan. Soms verrekenen de verhuurders namelijk het bedrag voor internet- & tv-abonnement met de huur. Wanneer dit niet zo is betaal je ongeveer €40 in de maand voor internet en televisie.

Inboedel- en/of aansprakelijkheidsverzekering

Dit is typisch een kostenpost waar je geen rekening mee houdt wanneer je voor het eerst op jezelf gaat wonen. Dit is waarschijnlijk iets wat je ouders altijd voor je hebben geregeld, maar het is wel heel belangrijk dat je deze verzekeringen afsluit. Wanneer er iets gebeurt in huis kan je daarop terugvallen. Gemiddeld besteden studenten €14 per maand aan deze verzekeringen.

Boodschappen

Naast een dak boven je hoofd is het natuurlijk belangrijk dat je ook boodschappen kan doen. We denken dan aan dagelijkse benodigdheden zoals eten en drinken, maar ook aan producten voor de persoonlijke verzorging, zoals tandpasta, shampoo etc. Het verschil in thuiswonend en uitwonend is hierbij wel groot. Thuiswonende studenten besteden gemiddeld €63 aan boodschappen en uitwonende studenten €188 per maand. Gemiddeld doen studenten voor €150 boodschappen per maand.

Vrije tijd

Naast je studie is vrije tijd een van de belangrijkste momenten voor studenten. Dit is de tijd waarin je de sociale contacten kunt onderhouden. Onder vrijetijdsuitgaven behoren uitgaan, uit eten, hobby’s, dagjes weg, vakantie etc. Hier besteden studenten gemiddeld €144 in de maand aan.

Diversen

Daarnaast heb je nog kosten die onder geen enkele post hierboven vallen. Hiermee bedoel ik cadeaus, goede doelen, sigaretten, accessoires etc. Dit zijn kosten waar je niet snel over nadenkt, maar deze kunnen wel hoog oplopen. In de maand van december zullen waarschijnlijk veel cadeautjes gekocht worden en wanneer je rookt zal dat een grote kostenpost zijn per maand. Deze kostenpost is voor iedereen anders, maar gemiddeld geven studenten hier €40 per maand aan uit.

Wanneer je deze lijst ziet zal je wel geschrokken zijn. Het is nogal wat, maar je moet er rekening mee houden dat deze cijfers gemiddeld genomen zijn. De kosten om te studeren is per persoon verschillend. De ene sport meer en de ander besteedt bijna geen geld aan kleding en schoenen. Daarnaast kan je het natuurlijk ook zo gek maken als je zelf wilt, maar ondanks dát is studeren duur.

Om alles zo goed mogelijk te kunnen doen en om optimaal van deze tijd te genieten is het belangrijk dat je net zoveel geld binnenkrijgt als je uitgeeft. Dit kan je beïnvloeden op verschillende manieren.

Daarnaast zijn er verschillende manieren om geld te besparen. Hier moet je creatief mee omgaan, zodat het per maand in de kosten scheelt. Je zou eventueel ook geld kunnen lenen bij de beste vriend van de student: DUO, maar of dit nou zo verstandig is?

Ben jij op zoek naar een studenten (bij)baan om de kosten te drukken? Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures! Als je jezelf inschrijft blijf je altijd op de hoogste van de nieuwste vacatures.

 

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.