Mediteren als student

Publicatiedatum 8 februari 2023
Wijzigingsdatum 7 maart 2023

Stress onder veel studenten

Als student wordt je vaak overspoeld met allerlei prikkels. Dit brengt onrust en stress met zich mee. Het is daarom belangrijk om zeker tijdens je studententijd voldoende rust te nemen. Toch blijkt het in de praktijk vaak lastig voor studenten om voldoende rust te pakken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 62% van de studenten last heeft van stress en 51% last heeft van psychische klachten.

Meditatie als hulpmiddel

Meditatie blijkt een zeer effectief middel om te kunnen omgaan met de belangrijkste uitdagingen en problemen waar de hedendaagse student mee geconfronteerd wordt. Ben jij benieuwd welke voordelen meditatie tijdens je studententijd nog meer oplevert? Lees dan snel verder.

Meditatie bevordert het leervermogen

Een groot voordeel van meditatie is dat het leervermogen wordt verbeterd. Meditatie heeft alles te maken met hersengolven. Dit klinkt misschien vaag, maar eigenlijk is het heel logisch. Je leest dit artikel bijvoorbeeld in een staat waarin je hersenen bèta golven aanmaken. Dit kan gezien worden als een normale staat. In een meditatieve staat vertragen je hersengolven en maak je voornamelijk alfa- en theta-golven aan. Maar wat zeggen deze hersengolven over je leervermogen? Het is algemeen bekend dat je hersenen het meest eenvoudig informatie opnemen wanneer ze zowel alfa- als theta-golven aanmaken. Daarom zou je kunnen zeggen dat een meditatieve staat ideaal is tijdens het studeren.

Gevoelens van angst en stress worden vermindert

Iedereen is weleens zenuwachtig geweest voor een belangrijk tentamen en we weten allemaal hoe vervelend dat kan zijn. Het blijkt echter dat meditatie ervoor kan zorgen dat je minder angst ervaart. Je brengt je aandacht namelijk naar je bewustzijn, waardoor je in een ontspannen staat terecht komt. Hierdoor zullen gevoelens van angst en stress als sneeuw voor de zon verdwijnen.

Je zult beter gaan slapen

Als student zijn je dagen vaak onregelmatig. De ene dag heb je tot laat college en de andere dag ben je tot laat aan het werk. Hierdoor kan je slaapritme flink overhoop gegooid worden. In de langere termijn kan dit onregelmatige slaapritme negatieve gevolgen hebben en zorgen voor slaapproblemen. Door echter vaak te mediteren kom je niet alleen sneller in slaap, maar wordt ook de kwaliteit van de nachtrust beter. Zo ben je ook echt fit wanneer je 8 uur hebt geslapen en kan je vol energie naar de campus gaan.

Je ervaart meer positiviteit en geluk

Wanneer je vaker zal mediteren zul je ook meer geluksgevoel ervaren. Mediteren verlaagt de stresshormonen en verhoogt gelukshormonen. Tijdens meditatie stel je jezelf volledig in het ‘nu’ en probeer je de rust in je zelf te vinden. Emoties en gedachten ervaar je tijdens het mediteren mogelijk wel, maar die zullen je niet onrustig maken.

Nu weet je waarom meditatie een perfect middel voor de student van tegenwoordig om meer rust en ontspanning te ervaren in je leven. Deze voordelen kan je natuurlijk allemaal lezen, maar eigenlijk moet je ze zelf ervaren. Pas dan weet je wat meditatie werkelijk met je doet. Wij raden het daarom ook aan alle studenten aan.

Ben jij nou naast je studie op zoek naar een leuke studenten bijbaan? Studenten uitzenbureau Recruit a Student heeft voor jou de leukste vacatures.

 

 

 

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.