Ritalin: wondermiddel om beter te kunnen studeren?

Publicatiedatum 2 februari 2023
Wijzigingsdatum 7 maart 2023

Methylfenidaat, oftewel Ritalin. Het is een medicijn dat voornamelijk wordt gebruikt door mensen met ADHD of ADD, maar het lijkt erop dat studenten er massaal naar grijpen als concentratiemiddel. Maar wat is Ritalin nu precies? Wat zijn de voordelen? En is het gebruik er van schadelijk voor je gezondheid? Lees het allemaal in deze blog.

Wat is Ritalin en hoe werkt het?

Het ADHD-medicijn lijkt een studenten wondermiddel: Je kunt makkelijk geconcentreerd blijven. Je aandacht wordt beter. En je vindt het ook minder erg om te studeren. Dit komt omdat de voornaamste stof dat werkzaam is in Ritalin methylfenidaat is. Deze stof is nauwverwant aan amfetamine (speed), maar dan minder sterk en ook de effecten houden minder lang aan.

Wat gebeurt er in de hersenen?

Ritalin zorgt voor meer vrijkomen van dopamine en noradrenaline. Dopamine heeft een euforisch effect waardoor je ook alerter word. Hierdoor kan Ritalin op den duur ook verslavend werken. Noradrenaline zorgt er voor dat je hartslag sneller word, luchtwegen verwijden en de stofwisseling wordt verhoogd.

Wel of geen ADHD?

Voor mensen met ADHD heeft Ritalin vooral een positieve stimulerende uitwerking op het zenuwstelsel. Hun concentratie wordt verhoogd en ze worden hierdoor ook rustiger en minder snel afgeleid van hun omgeving. Alhoewel, Ritalin ook nadeligere effecten met zich kan mee brengen zoals hoofdpijn, buikpijn, angstaanvallen, nervositeit, slapeloosheid en gebrek aan eetlust.

Zonder medisch toezicht bestaat de kans op overdosering. Overdosering heeft mogelijk nare gevolgen waaronder overgeven, onrust, trillen, stuiptrekkingen, hallucinaties, zweten, oververhitting, hartritmestoornissen en bloeddrukverhoging.

Vele studenten gebruiken dit middel dus om hun leerprestaties te verbeteren. Uit onderzoek blijkt dat Ritalin voor slechts de helft van deze studenten stimulerend en concentratie verhogend werkt. Het versnelt de hartslag, vermindert de eetlust en doordat slaap minder goed gevoeld wordt, kan het een energiek gevoel geven. Voor de andere helft van deze studenten werkte Ritalin juist in hun nadeel, het gaf ze een duf en moe gevoel en een verminderde concentratie. En in zelfs hoge dosering kan het effect van Ritalin zelfs lijken op dat van amfetamine (speed). Dit betekent dat je of rare-bekken-trekkend in de bieb zit te leren. Dat lijkt niet heel fijn tijdens het studeren.

Dus is het gebruik van Ritalin schadelijk voor je?

De effecten vallen niet over te liegen. Als je het middel zelf wel eens hebt gebruikt omdat je ADHD hebt, of omdat je beter wilde concentreren. Hoe dan ook, je merkt dat Ritalin effect heeft op je lichaam. Zoals eerder benoemd zijn er naast de positieve effecten ook negatieve effecten. Denk aan een versnelde hartslag, waardoor je minder goed zou kunne slapen. Of verminderende eetlust, wat weer invloed heeft op je gezondheid.

Kort samengevat, Ritalin gebruik voor studenten om beter te kunne studeren heeft zeker effect. Maar dit gaat niet gepaard zonder eventuele negatieven effecten op je geest en gezondheid. Daarom blijft het alsnog een betere optie om gewoon dat moeilijke tentamen te leren zonder Ritalin. Voor tips om een goede studie planning te maken, kan je onze blog hierover lezen. Laat dan ook zeker dat AHDH-medicijn links liggen, tenzij je natuurlijk echt een voorschrift van de arts hebt.

Hopelijk hebben we het beter in kaart gebracht wat Ritalin nu is, hoe het werkt en de voor en nadelen van het gebruik om beter te kunnen studeren.

Mocht jij nog op zoek zijn naar een leuke bijbaan zoeken. Solliciteer dan bij Recruit a Student. Bekijk al onze vacatures op de website en schrijf je meteen in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op en voor je het weet heb jij je favoriete bijbaan gevonden!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.