Stage in het buitenland

Publicatiedatum 9 september 2022
Wijzigingsdatum 28 december 2022

Veel voorkomende vragen van studenten zijn: wat zijn de kosten van stage lopen in het buitenland? Wat zijn de voor- en nadelen van stage lopen in het buitenland? Hoe kom je überhaupt aan een stageplaats in het buitenland? Deze vragen beantwoord ik in deze blog, dus lees snel verder!

De meeste hbo-studies hebben twee periodes waarin je stage moet gaan lopen. In de eerste periode volg je een meewerkstage bedoeld om te ontdekken wat je leuk vindt. Daarna volg je een afstudeerstage waar je laat zien dat je beschikt over voldoende kennis in het vakgebied. Bij veel internationale studies is het verplicht om een stage te volgen in het buitenland. In de meeste andere gevallen is de keuze aan de student.

Wat zijn de kosten van stage lopen in het buitenland?

Een stagebedrijf is niet verplicht een vergoeding te geven, dit wordt in Nederland in de meeste gevallen wel gedaan. Als je een stagevergoeding krijgt dan is dit vaak niet voldoende om de maand mee door te komen. Voor een mbo- en hbo-student ligt een vergoeding gemiddeld rond de 227 euro en voor een wo-student rond de 390 euro. Dit kan verschillen per opleiding. Zo kunnen ICT stagiaires honderden euro's meer krijgen. De vergoeding is vaak nog niet genoeg om een maand van te leven, aangezien een gemiddelde student 1.284 euro kwijt is aan al zijn uitgaven.

Deze bedragen zijn berekend voor Nederland en zullen variëren per land. Het is gebleken dat de volgende 5 landen het populairste zijn onder studenten om stage te gaan lopen. Hoeveel goedkoper of duurder zijn deze landen en welke andere voordelen hebben ze?

Engeland

Het leven in Engeland is een stuk duurder dan in Nederland zeker in grote steden zijn huurkosten en levensmiddelen een stuk duurder dan je in Nederland gewend bent. Daartegenover staat dat de stagevergoedingen een stuk hoger zijn vergoedingen van 1000 tot 3000 pond zijn geen uitzonderingen.

In Engeland en voornamelijk in London zijn een aantal grote internationale merken gevestigd. Ervaring opdoen bij deze bedrijven is erg waardevol voor het vervolg van je loopbaan.

Een laatste voordeel aan Engeland is dat ze Engels spreken wat voor veel studenten de meest vloeiende niet moedertaal is. De kans dat je afgewezen wordt op je beheersing van de taal is dus kleiner.

Conclusie: hogere vergoeding, hogere uitgaven, veel zeer interessante bedrijven om stage te lopen en Engelssprekend.

Australië

Australië is een erg populair land onder Nederlandse studenten. Als je alleen naar de kosten kijkt zijn de kosten om te leven in Australië een stuk lager. Hier staat echter tegenover dat stagevergoeding over het algemeen ook lager zijn. Hier zijn wel uitzonderingen op. Grote internationale merken bieden vaak ruim boven gemiddelde vergoedingen. Ten slotte is er nog de kosten van reizen naar het land. Vluchten naar Australië zijn niet goedkoop het is dus best een investering om je stage te lopen in Australië.

Een belangrijke reden dat Australië populair is onder Nederlandse studenten is de mogelijkheid om door het land te backpacken voor of na het afronden van de stage. Een ding waar je hierbij wel rekening moet houden is wat jouw visum je toe laat. Veel backpackers in Australië gaan werken en reizen. Dit is echter niet altijd toegestaan met een stage visum.

Net als Engeland is de voertaal in Australië Engels. Je zal als Nederlandse student op een aantal woorden die dialect zijn dus ook hier geen enkel probleem hebben met communicatie.

Conclusie: Gemiddeld lage vergoedingen, lage uitgaven maar dure vliegticket, kans om gave reis te maken voor of na stage en Engelssprekend

Spanje

Kosten iets lager dan in Nederland over het hele land maar soms duurder in grote steden als Barcelona en Madrid. Stagevergoedingen zijn vaak hoger dan in Nederland. Je zal wel een stage visum moeten aanvragen bij de Spaanse overheid, maar als inwoner van de EU is dit vaak geen probleem.

Spanje is voornamelijk populair door zijn aangename klimaat. Het wordt dan ook vaak als een vakantie stage gezien. Er zijn echter ook zeker grote bedrijven in steden als Barcelona en Madrid waar je veel waardevolle ervaring op kan doen.

Een nadeel is de taal. Spaans is voor veel Nederlandse studenten lastiger dan Engels. Je zal zeker een redelijk niveau Spaans moeten spreken om bij een Spaans bedrijf aangenomen te worden.

Conclusie: Vergelijkbare kosten, hogere vergoeding, aangenaam klimaat, kansen voor waardevolle werkervaring en Spaanssprekend

Zuid-Afrika

Het financiële plaatje is voor Zuid-Afrika voor veel studenten het breekpunt. Veel bedrijven geven namelijk geen stagevergoedingen. Daarnaast is het vrij duur om in een goede en veilige wijk te wonen. Ten slotte kost de reis naar Zuid-Afrika ook nog vrij veel.

Het land biedt wel veel mooie avonturen. Je leert een nieuwe cultuur kennen wat erg goed is voor je mensenkennis. Een goede mensenkennis is weer erg waardevol wanneer je later een management en internationaal gefocuste baan krijgt.

Conclusie: Vaak geen vergoeding, duur leven, dure vliegticket maar wel een unieke ervaring.

Indonesië

Stage in Indonesië is op veel vlakken vergelijkbaar met een stage in Australië. Stagevergoedingen zijn lager, maar het leven ook een stuk goedkoper. De vliegticket is een grote investering en de meeste studenten combineren het met een backpack reis.

Voornamelijk in de sectoren toerisme en horeca zijn er veel mogelijkheden om je stage te volgen in Indonesië. Deze sectoren zijn ook meer internationaal ingesteld dus hebben ook vaak de voertaal Engels. Dit zal in andere sectoren niet altijd vanzelfsprekend zijn.

Conclusie: lage vergoeding, lage kosten maar dure vliegticket, perfect land voor backpackreis en niet overal Engels als voertaal.

Wat zijn de voor- en nadelen van stage lopen in het buitenland?

Voordelen

Internationale ervaring staat erg goed op je cv en bij sommige bedrijven is het zelfs een pré. Je leert nieuwe culturen kennen, versterkt je sociale vaardigheden en het is heel goed voor je persoonlijke ontwikkeling.

Naast persoonlijke ontwikkeling doe je enorm veel ervaring op. Je bent niet zomaar op bezoek in het land. Je leeft en werkt voor een half jaar in het land. De mensen en het gebied ga je leren kennen. Met als gevolg wanneer je terug in Nederland bent je met een andere blik naar zaken kijkt die je nu normaal vindt.

Het is een kans die je niet vaak zult De meeste mensen zullen na hun studie een vaste baan krijgen, een huis kopen en een gezin starten. De tijd en/of mogelijkheid om een halfjaar in het buitenland te gaan wonen, zal er voor sommigen niet meer komen. Grijp daarom wanneer je de kans hebt hem aan met beide handen.

Nadelen

Je bent een halfjaar weg van je vertrouwde omgeving. Wanneer je heimwee of andere problemen krijgt zijn je familie en vrienden ver weg. Daar komt nog eens bij dat wanneer je niet sociaal bent het lastig kan zijn om nieuwe vrienden te maken. Dit kan weer als gevolg hebben dat je heimwee versterkt wordt.

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen kost een stage in het buitenland bijna altijd meer dan een stage in eigen land. Dit kan alleen een vliegticket zijn, maar ook door duurdere kosten van leven. Woon jij normaal in Nederland thuis zal je meer dingen zelf moeten gaan betalen en is het leven in een ander land dus ook gelijk een stuk duurder.

Ook cultuurverschillen kunnen problemen opleveren. Wanneer je naar een land op een ander continent gaat, zullen de kleinste dingen anders zijn. Westerse etiquette gaan in de meeste gevallen niet op. Het is dan ook slim om contact op te nemen met iemand die al in het land is geweest. Op deze manier kan je jezelf voorbereiden op de grootste cultuurshocks.

Het kan ook erg vervelend zijn wanneer je de taal nog niet vloeiend spreekt. Wanneer je naar een land als Spanje gaat kan je niet verwachten dat je met een combinatie van Spaans en Engels een gesprek kan aangaan met de locals. Laat dit je niet afschrikken het is de perfecte plek om juist een taal te leren spreken. Je moet hiervoor wel over het nodige doorzettingsvermogen beschikken.

Hoe vind je een stageplaats in het buitenland?

Er zijn verschillende manieren om een stageplek te vinden in het buitenland. Hieronder de verschillende manieren waarop je een stageplek kan zoeken in het buitenland.

Zelf op zoek gaan

Je kan er voor kiezen om zelf op zoek te gaan. Nederland heeft veel kantoren van internationale bedrijven. Neem contact op met deze bedrijven in Nederland als zij een kantoor hebben in het land waar jij je stage wil lopen. Zij kunnen jou helpen in contact te komen met de juiste persoon. Daarnaast kunnen zij een sollicitatiegesprek doen met jou.

Daarnaast kan je altijd een open sollicitatie direct naar de vestiging sturen in het land waar je naartoe wilt. Hiermee geef je aan dat je niet bang bent om initiatief te nemen. Via Skype kan je vervolgens alsnog een sollicitatiegesprek doen en laten zien wij je bent.

Via een student die al in het land is geweest

Ken je iemand in je omgeving die al in het land is geweest? Informeer hoe hij of zij aan de stage is gekomen. Als de student een leuke periode heeft gehad in het land vinden ze het vaak alleen maar leuk om andere studenten te helpen. Zij kunnen vaak ook helpen met de cultuurverschillen en andere zaken waar je rekening mee moet houden.

Via je onderwijsinstelling

Lukt het niet om zelf een stage te vinden dan kan wellicht jouw onderwijsinstelling je verder helpen. Veel onderwijsinstellingen hebben contacten in landen waar vaak studenten stage lopen. Hierdoor hebben ze ook vaak ingangen bij verschillende bedrijven in het land. Verder kunnen zij je wellicht in contact brengen met studenten die al stage hebben gelopen in het land.

Stagebemiddeling vragen

Kan ook je onderwijsinstelling je niet helpen? Dan zijn er altijd nog verschillende bureaus die stagebemiddeling bieden aan buitenlandse studenten. Deze bureaus helpen je niet alleen met een stage vinden maar bieden vaak ook hulp met het vertalen van je cv en het regelen van de nodige documenten. Check deze lijst met stagebemiddeling bureaus in verschillende populaire stage landen eens.

 

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.