Gefocust blijven tijdens online colleges

Publicatiedatum 16 september 2022
Wijzigingsdatum 10 januari 2023

Lagere scholen mogen de klas weer in, maar de colleges voor hbo en wo studenten worden nog steeds online gehouden. In deze blog geven wij je tips om thuis gefocust te blijven en goed te kunnen studeren.

Een goede werkplek​

Het klinkt ideaal om lekker colleges kijken vanuit je bed. Maar er zijn ook nadelen aan het volgen van colleges vanuit je bed. Liggen is geen actieve werkhouding waardoor je dus al minder geconcentreerd bent. Daarnaast associëren je hersenen je bed met slapen. Hierdoor wordt je sneller moe als je in je bed ligt. Dan toch maar in de woonkamer gaan zitten? Dit kan een goede plek zijn, maar dit is afhankelijk van jouw huisgenoten. Heb je een eigen appartement of huisgenoten die niet thuis komen tijdens jouw colleges dan kan je prima jouw werkplek maken in de woonkamer. Is er wel het risico dat huisgenoten binnenkomen en je afleiden dan is ook de woonkamer niet ideaal.

De beste plek blijft toch achter een bureau. Door rechtop achter een bureau te zitten heb je direct een actieve houding. De ideale situatie zou zijn als je aan een bureau kan zitten buiten je eigen kamer waar je niet gestoord kan worden bijvoorbeeld in een kantoortje. Dit is voor de meeste studenten geen optie. Dan is het slim om je bureau weg te draaien van je bed. Zo kan je jezelf toch afsluiten van je rust omgeving door je rug hier naartoe te draaien. Meer over hoe je een goede studieplek maakt met beperkte ruimte vind je in de blog "Hoe maak je een studieplek met beperkte ruimte?".

Zorg voor structuur​

Je college begint om half tien en je webcam hoeft niet aan. Dan kan je prima tot kwart over negen blijven snoozen toch? Als je de informatie van het college goed wilt opnemen is dit beter van niet. Probeer zoveel mogelijk aan je normale ritme vast te houden. Zorg dat je voor je eerste college alle dingen doet die je op een normale dag ook zou doen. Kom op tijd uit bed, eet ontbijt, ga douchen en kleed jezelf aan zoals je normaal ook naar college zou gaan. Een jogging broek zit erg lekker, maar ook hierbij associëren je hersenen deze kleding met relaxen waardoor je informatie minder goed zal opnemen.

Probeer ook tussen colleges even de tijd te nemen om te resetten. Wanneer je op de universiteit bent moet je tussen de meeste colleges van lokaal naar lokaal lopen. Je kunt dit thuis nadoen door na een college van je plek af te gaan en even een rondje te lopen. Dit kan naar buiten zijn of gewoon even naar de keuken en terug. Zo heb je een korte mentale reset tussen je lessen waardoor je weer geconcentreerd aan het volgende college kan beginnen.

Ten slotte is het belangrijk dat je voor jezelf een structuur aanbrengt waar het studeren ophoudt en je vrije tijd begint. Sommige mensen kunnen deze switch maken door de laptop te sluiten en op bed te vallen, maar voor de meeste mensen is het toch iets moeilijker om in en uit hun studie flow te komen. Ook hierbij is even naar buiten stappen een goede oplossing. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om na het afronden van je laatste college buitenshuis te gaan sporten. Dit is een dubbel zo effectieve manier omdat je uit je studie omgeving weg bent en je tijdens het sporten je studie even volledig kan vergeten.

Geen afleidingen​

Tijdens colleges in de zaal worden we al veel afgeleid. Telefoons die notificaties krijgen, medestudenten die hun weekend willen bespreken of een slecht werkende microfoon waardoor je de helft van de instructies mist. Wanneer je colleges vanuit huis volgt komen hier nog een aantal andere afleidingen bij. Zo woon je als student vaak niet alleen en zijn de meeste van je huisgenoten waarschijnlijk ook colleges vanuit huis aan het volgen. Nu zal je altijd zien dat jouw huisgenoten een ander rooster hebben dan jou en zij net willen socializen met elkaar als jij in een belangrijk college zit.

De oplossing? Zorg dat je huisgenoten op de hoogte zijn wanneer jij jezelf moet concentreren. Natuurlijk kan je niet verwachten dat jouw huisgenoten altijd muisstil zijn. Een goede koptelefoon die geluiden van buitenaf kan weren is daarom een investering die in deze tijd erg handig is. Zo kan je jezelf volledig focussen op het college zonder geluiden van buitenaf. Ten slotte zijn er veel docenten die voor het eerst op deze manier colleges moeten geven en ook zij zullen nog wel eens tegen technische problemen aanlopen. Probeer ze te helpen in plaats van om ze te lachen. Je volgt deze colleges toch om verder te komen met je studie dus denk mee met je docenten.

Blijf in contact met medestudenten​

Contact houden met je medestudenten heeft niet direct te maken met je kunnen focussen op je online colleges. Toch kan contact met je medestudenten er voor zorgen dat je de stof beter begrijpt. Jouw medestudenten hebben misschien iets begrepen wat voor jou niet helemaal duidelijk was en zij kunnen je vaak op een simpele manier toelichten hoe iets zit. Probeer daarom na colleges contact te hebben met je medestudenten en wellicht een groepje op te zetten om de moeilijkere colleges nog eens te bespreken.

Daarnaast is het sowieso goed om contact te houden met je medestudenten. Sociale interactie is niet alleen goed voor je studie. Het is ook erg belangrijk voor onze mentale gezondheid. Daarom is het zeker in deze vreemde tijd belangrijk om contact te houden met je medestudenten. Probeer daarom ook rekening houdend met de corona regels af te spreken met je medestudenten.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.