Hoe verhoog je je productiviteit?

Publicatiedatum 28 december 2022
Wijzigingsdatum 16 januari 2023

Ben je een student en heb je ook zo’n enorm druk leven? Er zijn talloze taken die je moet doen op een dag, maar je merkt dat je altijd tijd te kort komt. Productief zijn met je tijd is cruciaal, zeker als l je succesvol wilt zijn. Productief zijn is niet harder, maar slimmer werken. In deze blog geven we je een aantal tips en suggesties, hoe jij het meeste kan halen uit je beschikbare tijd.

1 Maak een goede planning

Het allerbelangrijkste is een goede planning creëren. Dit zorgt ervoor dat je efficiënt kan werken en de productiviteit verhoogt. Maak daarom een planning met haalbare deadlines. Een goede planning maak je door van te voren duidelijk te noteren wat er gebeurd moet worden en wanneer. Daarnaast moet je sommige taken prioriteit geven.

Een planning kan je zelf maken en indelen hoe je wilt. Sommige mensen vinden het fijner om hun taken op papier te noteren. Andere vinden het weer fijner om toch digitaal al hun afspraken in te plannen. Dit kan via verschillende apps. Enkele zijn Evernote, Structured of Mindlist. Lees ook vooral onze blog over het maken van een optimale planning, zodat jouw productiviteit verhoogd wordt.

2 Bedenk wat jouw goede momenten zijn

Ben jij een ochtendmens? Of ben je juist op het scherpst in de late uren? Om nu echt productief te zijn is het erg van belang dat jij weet wanneer jij het beste presteert. Werk daarom ook in pieken. Het heeft weinig nut om 4 uur lang aan een taak te zitten, terwijl jij totaal geen concentratie hebt op dat moment.

3 Begin met de saaie taken

Vele mensen laten de saaie taken voor het laatst of doen ze zelfs helemaal niet. Niet heel optimaal. Probeer daarom eens te beginnen met de saaie taken op het begin van de dag. Dan heb je nog alle energie en focus. Het zal super goed voelen om deze vervelende taken als eerste weg te strepen.

4 Neem efficiënte pauzes

Het is erg belangrijk dat jij voldoende pauze neemt om scherp te blijven. Een goed getimede pauze verhoogt concentratie juist. Zo komt uit een onderzoek uit dat je eigenlijk maar 50 minuten lang achter elkaar optimaal kunt concentreren. Zorg er dus voor dat wanneer je een taak uitvoert, zoals studeren, je na 50 minuten even een korte pauze neemt. En dan nog het liefste een pauze dat tussen de 5 en 10 minuten duurt.

Tijdens zo’n korte pauze adviseren wij je om even je benen te strekken en een rondje te lopen, of om even wat te eten of drinken. Het is vooral belangrijk dat je even iets anders doet dan achter je computerscherm te zitten.

5 Zorg dat je niet afgeleid raakt.

Of je nu door je telefoon, je collega's, of je mail wordt afgeleid, probeer een dag lang te noteren waardoor jij gemakkelijk wordt afgeleid. Als je dit weet, kun je ervoor zorgen dat je optimaal kan studeren met zo weinig mogelijk afleidingen. Word je bijvoorbeeld snel afgeleid door andere mensen en drukke omgevingen? Dan is het slim om ergens te gaan zitten waar het rustig en stil is zonder al te veel mensen om je heen. Of wordt je snel afgeleid door je telefoon en je notificaties. Leg dan je telefoon in een andere kamer, of zet je telefoon op ‘niet storen’ of vliegtuigstand. Zo krijg jij al die meldingen voor even niet meer binnen.

Met deze tips hopen wij dat jouw productiviteit snel verhoogd wordt, en dat jij zo optimaal mogelijk je taken af krijgt. Ben jij op zoek naar een (bij)baan die bij jou en jouw studentenleven past? Bekijk onze actuele vacatures of schrijf jezelf in zodat jij altijd als eerst op de hoogte bent van de nieuwste vacatures!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.