Parttime of fulltime werken naast je studie?

Publicatiedatum 9 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Ga je studeren of ben je aan het studeren? En weet je niet of je parttime of fulltime moet gaan werken? Dan zijn er meerdere opties voordat je een beslissing maakt. Eigenlijk is het heel simpel. Er zijn 3 soorten studies die je kunt volgen, een voltijds studie, deeltijd studie of duaal studeren.

Voltijd studie

Een voltijds studie volg je meestal 4 jaar met sommige uitzonderingen. Wanneer je je MBO diploma, VWO diploma of HBO bachelor hebt behaald is er een mogelijkheid om er minder jaren over te doen. Wanneer je een voltijds studie volgt heb je veel begeleiding van leraren. Veel studenten hebben nog geen zin om te werken en volgen dan ook een voltijds studie met daarnaast een bijbaantje. Wat oudere mensen, die bijvoorbeeld een gezin hebben volgen soms naast hun werk een deeltijd studie. Dit komt veel minder voor bij jongere studenten.

Deeltijd studie

Wel behandel je dezelfde theorie  als bij een voltijds studie alleen vaak iets minder uitgebreid. Uiteindelijk is het dus niet zo dat je minder weet of minder opgeleid ben als bij een voltijds studie. Ook ben je daarnaast thuis nog bezig met thuisstudie. Houdt er dus wel rekening mee dat een deeltijdopleiding naast je werk zwaar is, vooral als je daarnaast ook nog een gezin hebt.

Verschil duaal en deeltijd studie

Bij duaal studeren bepaald de school vaak bij welke werkgever je gaat werken. Er wordt dan een speciaal contract afgesloten tussen de student en de werkgever. De student zal een bescheiden salaris ontvangen in tegenstelling tot een deeltijdstudent die een gewone baan heeft  met een bijpassend salaris.

Bij duaal studeren krijg je een werkbegeleider die je begeleidt op de werkvloer en je ondersteund bij het uitvoeren van taken en opdrachten die je vanuit je opleiding meekrijgt. Je wordt als duale student dus niet alleen beoordeeld op je school maar je krijgt ook een beoordeling op je werk.

Deeltijdstudenten worden alleen beoordeeld voor het werk wat ze op school leveren en er wordt verwacht dat zij zelf de stof die ze hebben geleerd toepassen in het werkveld. De werkgever van een deeltijd student zal geen beoordeling geven.

Studiefinanciering

Wel moet je als duale student opletten dat je de bijverdiengrens niet overschrijd. Dan moet je namelijk je studiefinanciering terug betalen. Wanneer je een deeltijd student bent heb je geen recht op studiefinanciering. Dit omdat deeltijd studenten een baan hebben overdag en dus genoeg geld verdienen of de opleiding wordt deels of helemaal betaald door de werkgever.

Lees in onze andere blog of het verstandig is om geld bij te lenen tijdens je studietijd.

Parttime of fulltime werken naast je studie?

Parttime werken houdt in dat je minder dan een normale werkweek van 36-40 uur werkt maar wel meer dan 12 uur per week. Wanneer je een deeltijd studie of duale studie volgt kan je fulltime gaan werken. Dit houdt in dat je dus naast je studie 36-40 uur werkt in de week. Hiervoor kies je dus vaak als je moet werken (door omstandigheden) of liever werkt dan dat je studeert.

Wanneer je een duale studie volgt kies je ervoor vooral veel werkervaring op te doen naast je studie. Je leert eigenlijk door middel van praktijk en theorie toe naar het werk wat je later wilt gaan doen.

Recruit a Student heeft zowel fulltime, parttime en studenten (bij)banen. Met de leukste vacatures vinden wij ook voor jou de bijbaan die bij je past. Schrijf jezelf hier in om altijd op de hoogte te blijven van de nieuwste vacatures!

 

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.