Wat kost studeren precies in 2019?

Publicatiedatum 16 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Wanneer je de overstap maakt van scholier naar student, komt er veel op je af. Een belangrijke nieuwe verantwoordelijkheid is het omgaan met geld. In deze blog vertellen we je wat studeren in 2019 kost zodat jij jezelf hierop kunt voorbereiden.

Studiekosten

Aan je studie zijn verschillende kosten verbonden, deze moet iedere student betalen. Het betreft de volgende kosten:

Collegegeld

De hoogte van het gemiddelde collegegeld verandert natuurlijk jaarlijks. Het collegegeld voor het schooljaar 2018/2019 bedraagt ongeveer €2.060. Dit is het jaarlijks bedrag maar je kunt er ook voor kiezen om dit bedrag niet in één keer maar in termijnen te betalen. Per maand zou dit bedrag op €172 uitkomen.

Overige studiekosten

Naast je collegegeld heb je natuurlijk ook nog andere kosten voor school die niet te vermijden zijn. Dit zijn kosten zoals studiespullen, boeken en een laptop. Hier is de gemiddelde student per maand zo’n €40 tot €80 aan kwijt. Wanneer we dit optellen bij het collegegeld is een student al snel zo’n €250 per maand kwijt aan studiekosten.

De basisuitgaven van een student

Iedereen heeft een aantal basisuitgaven. Het verschil in de basiskosten tussen een student die thuis woont en een student die uit huis woont is niet groot. Enkel op het gebied van vervoer betaalt een thuiswonende studenten vaak meer per maand.

Zorgverzekering

In Nederland ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten, ook als je een student bent. De gemiddelde student besteedt in 2019 €106 per maand aan een zorgverkering. Om onnodige kosten te voorkomen is het verstandig om eens in de zoveel tijd te bekijken waar jij nou echt gebruik van maakt binnen jouw zorgverzekering. Het is zonde om te betalen voor bepaalde onderdelen binnen een zorgverzekering waar je nooit gebruik van maakt.

Om je zorgverzekering als student betaalbaar te kunnen maken, kun je ook een zorgtoeslag aanvragen. De zorgtoeslag bedraagt in 2019 voor de meeste studenten €99 en financiert dus al een groot gedeelte van de premie voor een zorgverzekering.

Telefoonkosten

Zonder telefoon kom je tegenwoordig niet zo ver meer. Bijna iedereen maakt hier dan ook gebruik van. Vrijwel iedereen kiest er tegenwoordig voor om een abonnement af te sluiten (en geen prepaid). De kosten voor een telefoonabonnement kunnen variëren van €10 tot zo’n €100 per maand. De kosten van zo’n abonnement hangen van verschillende factoren af. De belangrijkste factor is of je de nieuwste (en duurste) telefoon wilt en of je deze binnen je abonnement koopt of los aanschaft. Daarnaast zijn deze kosten afhankelijk van het aantal mb’s en belminuten in jouw bundel. Gemiddeld geeft een student €26 per maand aan telefoonkosten uit.

Vervoer

Studenten hebben in Nederland natuurlijk een uitstekend voordeel met het gratis reizen met de OV-chipkaart (doordeweeks of in het weekend). Zo maak je geen onnodig hoge kosten om naar school te gaan.

Naast het gratis reizen met een OV-chipkaart zijn er natuurlijk ook nog studenten die daarbuiten veel reizen of studenten die gebruik maken van een auto of fiets. Ook zijn er nog studenten die geen gebruik maken van een OV-chipkaart omdat het voor kosten kan zorgen wanneer je je studie niet tijdig afmaakt omdat een OV-chipkaart een lening is bij de overheid die omgezet wordt in een gift wanneer je binnen bepaalde tijd je diploma haalt.

Dit allemaal zorgt ervoor dat studenten per maand gemiddeld €63 kwijt zijn aan vervoer.

Uiterlijke verzorging

Iedere student is maandelijks geld kwijt aan uiterlijke verzorging. Uiterlijke verzorging is dan ook een breed begrip want hieronder valt bijvoorbeeld kleding maar ook een tube tandpasta. De ene student geeft hier veel meer geld aan uit dan de ander maar het gemiddelde komt neer op €70 tot €80 per maand.

Wonen

Veel studenten kiezen ervoor om tijdens hun studietijd op kamers te gaan wonen. Voor veel studenten is kamer huren de makkelijkste en goedkoopste optie. Een eigen woonruimte is zeker niet goedkoop en hier komen dan ook meer kosten bij kijken dan dat je misschien op voorhand had gedacht.

Huur

De huurkosten voor studenten verschillen enorm. Voornamelijk de populariteit van de stad waar je wilt gaan wonen en de grootte van je kamer hebben veel invloed op het maandelijkse huurbedrag. Zo betaal je in Amsterdam al snel €600 per maand voor een kleine kamer terwijl je in bijvoorbeeld Tilburg voor de helft van dit bedrag een kamer kunt huren.

Om ervoor te zorgen dat je niet teveel betaalt is het belangrijk dat je zelf onderzoek doet naar de beste opties voor jou. Denk hierbij aan de benodigde ruimte, de locatie en jouw budget. Er zijn verschillende sites die je hierbij kunnen helpen zoals jaap.nl (LINK!)

Aan andere kosten zoals gas, water, licht en televisie is een student in 2019 gemiddeld €400 tot €450 per maand kwijt. Ook heb je nog te maken met een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering. Dit kost een student gemiddeld €10 per maand.

Boodschappen en vrije tijd

Boodschappen

Boodschappen doen is natuurlijk één van de belangrijkste kostenposten. Boodschappen zijn vooral dagelijkse benodigdheden zoals eten en drinken. Het verschil in het bedrag wat een thuiswonende of uitwonende student betaalt is vrij groot. Gemiddeld doen studenten voor €181 boodschappen per maand.

Vrije tijd (Ontspanning, uitgaan en sport)

Iets meer dan de helft van de Nederlandse studenten beoefent een sport. De kosten zijn afhankelijk van welke sport je doet en waar je dit doet. Zo kun je bij Basic Fit al voor €20 per maand sporten terwijl je hier bij Arendse health club hier €43,95 voor betaalt.

Sporten kan goed helpen om stress te verminderen en is natuurlijk belangrijk om gezond te blijven. Als je geen zin hebt om geld uit te geven aan sporten kun je er natuurlijk ook voor kiezen om zelf te gaan sporten. Ga eens met vrienden een balletje trappen of ga hardlopen!

Vanzelfsprekend houdt niet iedereen er van om ieder weekend in de kroeg te hangen. Daarom verschillen de kosten voor uitgaan ook sterk bij iedere student.

Als laatste heb je binnen vrije tijd nog de kosten van ontspanning. Wat onder ontspanning valt verschilt per persoon maar dit kan zijn van een dagje naar de dierentuin tot een lekkere massage.

Gemiddeld geven studenten aan deze kostenpost €146 per maand uit.

Diversen

Alle overige kosten vallen onder dit onderwerp. Dit kan van alles zijn zoals: cadeaus, goede doelen, roken en andere losse kosten. Dit zijn kosten waarvan je van te voren denkt dat ze wel mee zullen vallen maar die ongezien toch hoog op kunnen lopen. De gemiddelde student geeft hier €40 per maand aan uit.

En nu?

Je zult misschien geschrokken zijn van al de kosten die hier voorbij zijn gekomen maar onthoudt wel dat dit gemiddelde cijfers zijn. Gemiddelde cijfers zijn bijna nooit hetzelfde als jouw persoonlijke cijfers. De een gaat wel op kamers, de ander niet. De een sport veel en de ander zit liever voor de tv. De kosten verschillen per persoon soms enorm hoewel de studiekosten voor vrijwel iedere student hetzelfde zullen zijn. Je kunt als student ook geld kunnen lenen bij de beste vriend van de student: DUO, hoewel je kunt betwijfelen of dit verstandig is.

Natuurlijk zijn er veel manieren op te besparen als student zijnde. Op onze social media kanalen posten wij vrijwel iedere week nieuwe bespaartips. Volg ons op Instagram en Facebook om geen enkele bespaartip te missen.

Wanneer je graag een persoonlijke berekening wilt van wat studeren in 2019 kost voor jou? Maak dan gebruik van de Persoonlijke rekenhulp.

Een andere handig website is 18 jaar geworden: wat moet ik regelen? Veel jongeren die voor het eerst gaan studeren zijn net 18 jaar geworden of worden tijdens hun eerste studie jaar 18. Op deze website lees je alles voor degene die 18 jaar is en waarmee je op deze leeftijd rekening mee moet houden zoals bijvoorbeeld financiële verantwoordelijkheid en het afsluiten van een zorgverzekering.

Wil jij graag naast jouw studie op flexibele basis werken? Kies dan voor een leerzame bijbaan via studenten uitzendbureau Recruit a Student. Wij bieden jou de ideale combinatie van geld verdienen en waardevolle werkervaring opdoen! Bekijk onze openstaande vacatures of schrijf jezelf in! Via Recruit a Student vind je eenvoudig en snel een bijbaan die echt bij je past!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.