Welke rol binnen een team past bij jou?

Publicatiedatum 13 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

“Iedereen is anders” is een veelgehoorde uitspraak welk absoluut waar is. Mede hierom is het lastig of juist makkelijk om met een team een opdracht uit te voeren, zolang er een goede balans is binnen het team. Welke rol binnen een team past bij jou en waarom past deze rol bij jou? Meredith Belbin is een Britse wetenschapper die naam heeft gemaakt door zijn onderzoek naar de effectiviteit van managementteams. Volgens Belbin zijn er 9 teamrollen. Onder deze 9 teamrollen kan iedere persoon worden ingedeeld. Tevens kan het voor komen dat er meerdere teamrollen bij jou passen. Onderstaand overzicht weergeeft de teamrollen met bijbehorende omschrijving. Wanneer je de teamrollen leest, kan je zelf indelen welke rol binnen een team bij jou past. Test hieronder welke rol binnen een team past bij jou!

Welke rol binnen een team past bij jou? De teamrollen:

Bedrijfsman

Je kunt organiseren en implementeren en je zorgt ervoor dat de zaken voor elkaar komen, ook als het om vervelende taken gaat. Managementtaken waarin de nadruk ligt op verantwoordelijk en doelmatig beheer, zijn bij jou in vertrouwde handen.


Groepswerker

Je bent toegewijd naar de groep toe. Je zorgt ervoor dat iedereen aan het woord komt en stuurt op een positieve wijze op ieders ideeën voort. Je zorgt voor gezelligheid, voor sfeer en voor een hoog moreel binnen de groep.

Onderzoeker

Door jouw pragmatisme en tegenwoordigheid van geest ontdek je waar de kansen liggen en weet ze te grijpen. Drukte en afwisseling zijn voor een jou essentieel. Word jij onvoldoende gestimuleerd door jouw omgeving, bijvoorbeeld in een eenmansfunctie, dan raak je snel verveeld en ineffectief.

Plant

In de beginfase van een project of als schepper van een nieuw product ben jij van belang. Maar ook als adviseur kom je goed tot je recht. Dikwijls is één iemand als jij in een team voldoende. Als er meerdere creatievelingen als jij zijn, bestaat de kans dat alle energie opgaat in het bestrijden van elkaars ideeën.

Voorzitter

Je komt tot recht op een plaats waar uiteenlopende belangen en kwaliteiten moeten worden samengebundeld en waar doelstellingen moeten worden gecoördineerd. Sterk in procedure en gericht op besluitvorming als jij bent, ben je een natuurlijke en voor ieder een aanvaardbare leider, die het beste uit de groep haalt. Zolang jij maar vrij blijft van een eigen belang of een eigen inhoudelijke stelling inname. Dat laatste brengt je snel in conflict met de Vormer of de Plant.

Vormer

Je bent van groot belang als er wezenlijke veranderingen dienen te komen. Je bent niet bang om lastige maatregelen te nemen. Jouw vaardigheid rijst in een situatie waar onder grote druk en met veel risico gepresteerd moet worden.

Waarschuwer

Goed in het aanduiden en afwegen van de voors en tegens van een voorstel, kan jou op belangrijke strategische posten belanden, vooral daar waar men zich voor de kleinste misstap moet behouden.

Zorgdrager

Je bent nauwgezet en voelt aan wat urgent is. Veiligheid en kwaliteit staan bij jou hoog in het vaandel.
Ben je er nog niet zeker van welke rol binnen een team bij jou past? Klik hier om de Belbin teamrollentest te doen. Aan de hand van verschillende vragen wordt jou een rol binnen een team ‘toegewezen’. Door te weten welke rol bij jou past kun je gemakkelijker jouw droombaan vinden.

Ben je op zoek naar een studenten (bij)baan? Studenten uitzendbureau Recruit a Student heeft de leukste vacatures en vindt voor jou de bijbaan die bij je past! Schrijf jezelf hier in om altijd als eerste op de hoogte te zijn van de nieuwste vacatures!

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.