In welke studentenstad moet ik gaan wonen?

Publicatiedatum 9 september 2022
Wijzigingsdatum 29 december 2022

Veel opleidingen worden in meerdere steden in Nederland gegeven. In deze blog vertellen wij jou wat populaire studentensteden jou bieden.

Waarom deze steden?​

Nederland heeft enorm veel leuke studentensteden. Teveel om allemaal in deze blog te behandelen. Daarom hebben wij de steden gekozen waar wij vestigingen hebben en de stad en zijn studenten dus ook echt kennen.

Almere​

Almere staat misschien nog niet bekend als een échte studentenstad, maar wij twijfelen er niet over dat deze jonge stad in toekomst ook op het lijstje van populairste studentensteden van Nederland komt te staan. Almere is namelijk alles behalve saai!

Deze jonge, diverse en snelgroeiende stad heeft tal van interessante studiemogelijkheden op mbo en hbo niveau. Het Windesheim heeft 13 topopleidingen en staat in de top 3 beste hogescholen van Nederland. Alle hbo’ers die interesse hebben in de agrarische sector kunnen terecht bij het Aeres en alle mbo toppers kunnen terecht bij de excellentietrajecten van het ROC Flevoland. Zoek je tijdens jouw studie een toffe stage? Steeds meer Internationale bedrijven vestigen zich in Almere door de nabijheid van de randstad en de betaalbare vaste lasten.

Deze lage vaste lasten zijn ook voordelig voor jou als student. Almere heeft tegenover het Nederlandse gemiddelde vrij goedkope huurprijzen. De gemeente werk er daarnaast aan om Almere nog aantrekkelijker te maken voor studenten waardoor en heeft daarom zijn studentencampus strategisch en effectief is ingericht.

Maar als jong aanstormend talent zijn er nog veel meer redenen om naar Almere toe te komen. Almere is een stad die constant in beweging is; Je vindt hier vette architectuur, leuke restaurants en cafés (Hudson Burger, ANNO, Nul36 en De bierfabriek zijn echte aanraders ),meer dan 400 winkels om heerlijk te kunnen shoppen, een bioscoop en een theater. Ben je liever sportief bezig? Almere is omringd door water, dus er zijn volop mogelijkheden om te waterskiën, bootjes te huren of te windsurfen. Na een topdag op het water drink je lekker een biertje of wijntje bij een strandtent op één van de 10 stadsstranden. Het kan allemaal in Almere!

Amsterdam ​

Amsterdam staat bekend als één van de moeilijkste steden om als student een goede betaalbare woning te vinden. De stad is zó populair. Veel studenten wonen in studentenhuizen, dit is wat goedkoper en vaak erg gezellig. Er is veel keuze als je een hogeschool zoekt. De stad telt maar liefst 7 hogescholen. Particulier of openbaar de keus is aan jou. Verder heb je ook de Universiteit van Amsterdam en de Vrije universiteit wanneer je een universitaire studie wilt volgen.

Op de lijst van belangrijkste steden in Europa voor Europese zakenreizigers staat Amsterdam op de tweede plaats. Veel bekende bedrijven hebben hun hoofdkantoor gevestigd in Amsterdam. Veel mensen kiezen voor Amsterdam om een goed netwerk op te bouwen. Er is een internationaal zakendistrict, de Zuidas. De Zuidas staat vooral bekend als het nieuwe, internationale kennis- en zakencentrum van Amsterdam. Je vindt er ook woningen, winkels, natuur en recreatie. Dit is gedaan om het gezelliger te maken en ook hier de sfeer van Amsterdam te laten zien.

In Amsterdam zijn er bijna 180 verschillende nationaliteiten. Dit kan je terugvinden in het Amsterdamse uitgaansleven. Er zijn diverse restaurants, cafés, terrasjes, festivals en clubs in de stad. Er zijn in Amsterdam meer dan 30 parken waar je heerlijk kunt picknicken of barbecueën. Je kunt Amsterdam beschrijven als ‘voor elk wat wils, de keuze is aan jou! Je zult je in Amsterdam nooit vervelen of het nou zomer, winter, middag of nacht is.

Apeldoorn​

International Business administration, hotelmanagement, security management, theologie of toch de politie academie? In Apeldoorn zitten 5 hogescholen en 1 universiteit waar je een ruime keuze hebt aan opleidingen. De stad is misschien niet de meest bekende studentenstad, voor studenten is er meer dan genoeg te doen in de hoofdstad van de Veluwe!

Apeldoorn is zeker niet de grootste stad, maar met meer dan 50 kroegen, veel hippe restaurant en lunchtentjes, studieverenigingen, kleine boetiekjes en leuke evenementen is het een ontzettend gezellige stad om te wonen. Ook sportieve studenten en adrenaline junkies hoeven zich in Apeldoorn zeker niet te vervelen. Vanuit de binnenstad ben je snel op de Veluwe waar je kunt mountainbiken, klimmen, paardrijden, parachutespringen en kanoën. Liever cultuursnuiven? Verdiep je in de oorlogsgeschiedenis van Apeldoorn en de rol van Canada, bezoek het Kröller-Müller museum, ga lang bij radio Kootwijk of bekijk hoe de Oranjes 300 jaar lang in Paleis ’t Loo woonden.

Nog een groot voordeel aan het Apeldoorns studentenleven is het aanbod van betaalbare studentenwoningen. Studentenwoningen in het centrum van Apeldoorn zijn ongeveer 20 tot 35 vierkante meter waarvoor je ongeveer €350 per maand kwijt bent. Met een toffe bijbaan lukt het dus zeker om op jezelf te wonen, te studeren en nog wat geld over te houden om een lekker biertje of wijntje op het terras te drinken!

Breda​

Breda is een van de populairste studentensteden in Brabant. Ondanks dat de stad geen universiteit heeft is het erg populair onder hbo studenten. Avans en Buas hebben gebouwen verspreid door de stad en hebben samen hbo opleidingen voor bijna elke sector. Het centrum van de stad is typisch Brabants en hierdoor wordt Breda ook vaak beschreven als de stad die een groot dorp is.

Wonen in Breda ligt iets boven de gemiddelde prijs van een studentenwoning. Doordat er weinig hoogbouw is in het centrum is een kamer vinden hier lastig en erg duur. Buiten het centrum zijn er nieuwe appartementen en studio’s gebouwd specifiek voor studenten, maar vanuit deze kamers zal je wel vaak een stuk moeten fietsen naar het centrum en de scholen. 

Het uitgaansleven in Breda is wat je verwacht van een Brabantse studentenstad. Er zijn een aantal clubs, maar veel van het uitgaansleven speelt zich af in de cafés. Veel van de uitgaansgelegenheden liggen bij elkaar waardoor je van café naar café kan gaan. Daarnaast staat de binnenstad in de zomer vol met terrassen om gezellig samen te komen.

Eindhoven​

Eindhoven heeft hogescholen en universiteiten die een brede dekking hebben van hbo- en wo- opleidingen. Zo is er voor universitaire opleidingen de TU/e, dit is de technische universiteit. Deze universiteit is een van de hoogst genoteerde van Nederland! Veel hogescholen in Eindhoven zijn locaties van Fontys hogescholen, hier kun je terecht voor verschillende opleidingen. Voor hospitality, toerisme en business is hogeschool Tio een erg leuke optie! Ben jij creatief? Dan moet je bij de Design Academy zijn!

Het wonen in Eindhoven is populair, het is niet altijd gemakkelijk om snel een kamer te vinden. De huurprijs in Eindhoven ligt wel een stuk lager dan in de Randstad. De gemiddelde huurprijs schommelt dan ook vaak rond het landelijke gemiddelde.

Kan ik goed uitgaan in Eindhoven? Ja zeker! Waar moet ik dan heen? Naar Stratumseind! Stratumseind is de langste en gezelligste kroegenstraat van Nederland, daarom is het dé plek om een avondje te gaan stappen. Op Stratumseind is voor ieder wat wils, kleine cafés, feestcafés, clubs en voor een cocktail kun je terecht bij verschillende cocktail bars. Tenslotte als afsluiter van de avond naar Snackbar ‘De Hoek’ voor een late night snack.

Ook heeft Eindhoven jaarlijks een uniek evenement wat duizenden mensen trekt in de maand november, genaamd: GLOW. GLOW Eindhoven is een erg populair evenement, mensen komen vanuit verschillende steden speciaal naar Eindhoven toe. Elk jaar in november vormt de openbare ruimte van Eindhoven-centrum het decor en podium voor dit schitterende lichtkunstfestival. Kunstenaars en designers uit binnen- en buitenland laten lichtkunst- en designtoepassingen zien.

Enschede​

De gemiddelde Enschedese (ex)student weet het natuurlijk allang. Enschede is een hartstikke leuke stad om te studeren en om in te werken! Maar nu is er ook nog onderzoek dat dit bewijst. Enschede hoort officieel bij de twaalf leukste studentensteden van Nederland.

Enschede is een grote stad, dicht bij de grens aan Duitsland. In het centrum heb je leuke winkels, terrassen, restaurantjes en uitgaansgelegenheden. Probeer bijvoorbeeld een keertje het super lekkere sushi restaurant Blue Shakura of doe een dansjes met een drankje in Fellini’s. In de wijken van Enschede zijn ook veel leuke winkelcentra en goede pizzeria’s. Ook is er veel werkgelegenheid door de vele supermarkten, horeca gelegenheden, zorginstellingen en nog veel meer.

Als je wilt studeren in Enschede ben je aan het goede adres. Er zijn diverse VMBO scholen, er is een vestiging van ROC van Twente, hogeschool Saxion zit er gevestigd en we hebben de prachtige technische Universiteit van Twente. Vanuit hogeschool Saxion zijn er kamers speciaal voor studenten, dus dat scheelt een grote zoektocht.

Groningen​

Groningen is een stad met opties voor zowel hbo als universitaire studies. De opleidingen die worden aangeboden zijn erg divers waardoor het niet uitmaakt welke kant je op wil in Groningen ben je op de juiste plek. Ten slotte heeft Groningen ook een conservatorium waar je terecht kan als je een opleiding wil doen gerelateerd aan de muziek wereld.

Kamers zijn wel een probleem in Groningen. Kamers zijn duur tegenover het landelijke gemiddelde. Daarnaast is ook de beschikbaarheid van goede kamers erg laag. Hierdoor komt het er vaak op neer dat je of veel geld betaald, ver buiten het centrum moet wonen of heel erg veel geluk moet hebben. Zoals dat wel vaker gaat in steden als Groningen helpt een goed netwerk bij het vinden van een betere kamer. Iemand die vertrekt uit zijn kamer vraagt eerst na bij vrienden en kennissen of iemand zijn kamer wilt overnemen.

Groningen staat zeker ook bekend om zijn uitgaansleven. De kroegen in Groningen staan er om bekend dat ze geen sluitingstijd hebben. Je kan er dus de hele nacht doorgaan. Ben je de volgende ochtend te brak om aan je studie te werken dan kan je gezellig aanschuiven bij een van de velen koffietentjes die in de stad aanwezig zijn. De stad organiseert ook jaarlijks verschillende festivals voor koningsdag, Bevrijdingsdag en het 4 daagse festival Eurosonic Noorderslag. Ten slotte is er de Keiweek voor nieuwe studenten een samenwerking van de hogescholen en universiteit om je de stad te laten ontdekken.

Leeuwarden​

Leeuwarden is naast Groningen de andere grote studentenstad in het Noorden met circa 25 duizend studenten verspreid over MBO, HBO en sinds kort ook universiteit. Voor bijna iedere studierichting en niveau kun je er dus terecht!

Leeuwarden heeft een mooi historisch centrum met grachten en monumentale panden en is uiteraard van alle faciliteiten en winkels voorzien. Wonen in Leeuwarden is in vergelijking met de rest van Nederland relatief goedkoop, maar door de hoge groei in instromende studenten worden de kamerprijzen wel steeds hoger. Buiten kamers is er in principe genoeg keuze in appartementen en studio’s, voor mensen met een iets hoger budget.

In Leeuwarden kun je prima stappen, er zijn vele kroegjes, clubs, restaurants en terrassen waar je je kan vermaken. De meeste kroegen liggen op korte afstand van elkaar dus ook voor een kroegentocht is Leeuwarden uitermate geschikt.

Rotterdam​

Voor studies is in Rotterdam de keuze ruim. Met twee Hogescholen in de hogeschool Rotterdam en hogeschool Inholland is er voor elke hbo student een opleiding die hem ligt. Daarnaast is ook de Erasmus universiteit gevestigd in de stad. Erasmus is een van de best aangeschreven universiteiten in Nederland en een diploma van deze universiteit heeft dan ook zeker veel waarde. Kortom voor je studie is Rotterdam altijd een goede keuze. Als havenstad is Rotterdam ook een knooppunt voor handel waardoor veel internationale bedrijven zich vestigen in de stad. Dit biedt jou als student veel mooie kansen voor stages en werkervaring.

Het zoeken naar een woning in Rotterdam is wel lastiger. Over het algemeen zijn studentenhuizen duurder dan de gemiddelde prijs. Je zal dus goed moeten zoeken voor een mooie betaalbare kamer. Een groot voordeel van Rotterdam is dat het een moderne stad is. De metro zorgt ervoor dat je snel openbaar vervoer hebt door de hele stad. Daarnaast is Rotterdam Centraal een samenkomst van sporen door heel Nederland dus ook reizen naar andere steden is geen probleem.

Voor gezellige horecagelegenheden zit je overal in Rotterdam goed. Hierbij zijn de Witte de Withstraat, het Stadhuisplein en de markthal locaties die je vaak als aanrader zal krijgen. Daarnaast is Rotterdam ook een van de meest multiculturele steden van Nederland. Daarom zit je ook voor exotische cuisine en nieuwe ervaringen in Rotterdam helemaal op je plek. Wil jij kennis maken met de stad als nieuwe student dan is de Eurekaweek georganiseerd door de Erasmus universiteit de perfecte mogelijkheid.

Tilburg ​

Tilburg is een echte studentenstad en kent studenten van 105 verschillende nationaliteiten. De universiteit van Tilburg is 4 jaar op rij de beste algemene universiteit van Nederland blijkt uit de Nationale Studenten Enquête 2016-2019. Naast de Universiteit van Tilburg zijn er ook MBO opleidingen (ROC) en hogescholen (Fontys en Avans), hierdoor is er altijd de mogelijkheid voor doorstuderen in dezelfde stad. Of je nu kiest voor een creatieve opleiding, financiële, zorg of juridische opleiding, Tilburg heeft het allemaal!

Wil je op kamers? Dan zit je goed in Tilburg! In tegenstelling tot veel andere studentensteden heeft Tilburg geen tekort aan studentenwoningen. Een leuke kamer is daarom snel gevonden en ook nog eens prima betaalbaar.

De stad heeft veel te bieden: bloeiende horeca, sportfaciliteiten, art films, popmuziek van wereldformaat bij popcentrum 013, klassieke muziek in de Tilburgse Concertzaal en geweldige hedendaagse kunst in Museum De Pont. Vanwege talloze festivals zoals Tilburg Culinair en Festival Mundial is het studentenleven in Tilburg alles behalve saai. En dan is er ook nog de beroemde Tilburgse Kermis, het Carnaval en de Tilburg Ten Miles. Ook is er een actief verenigingsleven, door lid te worden van één van de vele studie- of studentenverenigingen die Tilburg rijk is maak jij snel onderdeel uit van het echte Tilburgse studentenleven.

Utrecht ​

Utrecht wordt ook wel de domstad genoemd. Deze bijnaam heeft de stad te danken aan de 112 meter hoge domtoren in het centrum. De geschiedenis van Utrecht gaat decennia terug. De stad was namelijk onderdeel van het Romeinse rijk. Deze rijke historie is op veel plekken in de stad terug te zien. Om de sfeer van de stad te behouden is het centrum autovrij. Een van de redenen die er voor zorgt dat ongeveer de helft van de inwoners van Utrecht dagelijks zijn fiets pakt. Het autovrije centrum is altijd sfeervol met leuke cafés. Daarnaast zie je in de zomer overal gezellige terrassen opduiken.

Utrecht staat ook niet stil en is nog steeds een van de snelst groeiende steden van Nederland. Dit zorgt er voor dat de stad altijd blijft innoveren en erg gezellig is, maar wel dat het kamer aanbod laag is. Een kamer vinden in de stad kan lastig zijn en veel kamers worden verdeeld onder de leden van de studentenverenigingen. Utrecht is dus een van de steden waar je creatief zal moeten zijn in je zoektocht naar een kamer of veel geluk hebben.

Niet alleen het studentenleven is Utrecht een zeer geschikte stad ook voor je studie ben je op de juiste plek. De Universiteit van Utrecht is al dertien jaar de beste onderzoek universiteit van Nederland. Daarnaast is De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht één van de grotere kunsthogescholen in Europa. De combinatie van een gezellige stad en goede opleidingen zorgt er voor dat Utrecht een perfecte stad is voor jou als student!

Zwolle ​

Een studie volgen in Zwolle? Dat is een goede keus! De gemiddelde student weet dat Zwolle een super toffe stad is om te studeren! Zwolle behoort tot de vijftien leukste studentensteden van Nederland. Met de gezellige en levendige binnenstad van Zwolle valt er voor iedere student wat te beleven.

In Zwolle bevinden zich geen universiteiten, maar er zijn genoeg hogescholen waar je kan studeren. Zwolle is populair onder hbo studenten. Christelijke Hogeschool Windesheim, Katholieke Pabo Zwolle, Viaa Gereformeerde Hogeschool en ArtEZ Hogeschool voor de kunsten bevinden zich in Zwolle.

SSH biedt meer dan 1000 studentenkamers – en appartementen aan in Zwolle. van grote studentencomplexen tot kleine panden aan de Vondelkade. Verder biedt Zwolle studenten van de opleiding Zorg en Welzijn gratis woonruimte aan voor tien uur maatschappelijke inzet als tegenprestatie.

Het uitgaansleven in Zwolle is bruisend, veel kroegjes en cafés voor iedereen. Er is altijd veel gezelligheid. Ook kan je als student lekker uiteten gaan, de menu’s bij bepaalde restaurants zijn voor studenten betaalbaar! Hiernaast kan je ook lid worden van verschillende studentenverenigingen, zo leer je nieuwe mensen kennen om gezellig drankjes mee te doen! 

Je kamer betalen

Nu je meer weet van de studentensteden in Nederland zal je een betere keuze kunnen maken voor een stad. Bij op kamers gaan komen wel meer kosten kijken. Heb je al nagedacht hoe je jouw kamer gaat indelen en hoe je de huur gaat betalen? Lees voor tips en tricks over het inrichten van je studentenkamer onze blog “Hoe richt je heel goedkoop een studentenkamer in”!

Voor je huur kan je natuurlijk lenen, maar wil je nog geld over houden voor leuke dingen en geen gigantische studieschuld dan is het slim om ook een bijbaan te zoeken. Hier is Recruit a Student er voor jou! Wij zijn een studentenuitzendbureau die jou helpt aan een (bij)baan die perfect is te combineren met je studie. Daarnaast kan je ook lekker bijverdienen met diverse losse klussen als een vaste (bij)baan niets voor jou is. Schrijf je nu in of neem contact op met de vestiging in jouw stad zodat we direct het perfecte werk voor jou kunnen vinden!

 

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.