Hoe doe je belastingaangifte in 2023?

Publicatiedatum 22 februari 2023
Wijzigingsdatum 7 maart 2023

Als jij een baantje hebt, en inkomsten hebt, moet je elk jaar verplicht belastingaangifte in vullen. Dit is om te zien of er genoeg belasting is afgestaan.

Als je dit niet of te laat doet, kun je een boete riskeren. Jij als student moet dus ook jouw belastingaangifte invullen.

Wil je aangifte doen over 2022? Dan kan dat vanaf 1 maart. Dan staat je aangifte klaar in Mijn Belastingdienst. Doe je aangifte voor 14 juli 2023. Maar hoe doe je belastingaangifte? Wat heb je allemaal nodig en waar moet je op letten tijdens het invullen van je belastingaangifte. Lees het in deze blog. 

Hoe doe je Belastingaangifte?

Dit kan heel simpel met jouw DigiD op de website van Belastingdienst. Ook is er een handige app, ‘Aangifte inkomstenbelasting’, deze is gemaakt door de Nederlandse overheid. De app is te downloaden op IOS en Android. De belastingdienst verzameld tegenwoordig al veel informatie die je nodig zult hebben, daarom het is alleen nodig dat jij die gegevens controleert of ze kloppen. Je kunt je gegevens eventueel wijzingen, of een aantal informatie moeten toevoegen. Als je alles hebt ingevuld, onderteken je het met je DigiD, en klik je daarna op de knop ‘Verzenden’. Wanneer je de pagina ‘Ontvangstbevestiging’ ziet, ben je klaar, dit betekent dat de Belastingdienst je ingediende verzoek heeft ontvangen. Meestal krijg je binnen 4 weken krijg je bericht.

Tip: Nadat jij je aanvraag voor een voorlopige aanslag hebt verzonden, kun je altijd nakijken wat je hebt ingevuld. Je hoeft daarvoor alleen in te loggen op Mijn Belastingdienst. Daar vind je een pdf met de gegevens die je hebt ingevuld.

Wat heb jij nodig om jouw belastingaangifte in te vullen?

De belastingaangifte invullen lijkt moeilijker dan het is, maar goede voorbereiding is het halve werk. Zorg daarom dat je alle gegevens en documenten bij de hand hebt zodat je zo door de belastingaangifte loopt. Op de website van de belastingdienst staat precies welke documenten dat zijn, maar wanneer jij een student bent heb je alleen het volgende nodig:

Wanneer jij een student bent heb je maar weinig aftrekposten. Het belangrijkste dat jij nodig hebt tijdens het invullen van de belastingaangifte is de jaaropgave van 2022. Waarschijnlijk heb jij deze al ontvangen van jouw werkgever. Is dit niet het geval? Neem dan contact met hem op. 

Waar moet jij opletten tijdens het vullen van de belastingaangifte?

Veel van jouw gegevens zijn al ingevuld door de Belastingdienst. Het enige wat jij moet doen, is deze gegevens vergelijken met de gegevens op jouw eigen papieren, zoals jouw jaaropgaaf. Pak jouw jaaropgaaf erbij en controleer of de afgestane belasting en ontvangen loon gelijk staat als die in jouw aangifte.

Als er verder iets ontbreekt of niet klopt, moet je deze gegevens aanvullen of verbeteren. Het aanvullen of verbeteren kan alleen via de website, niet via de app.

De aftrekpost waar het vaak 'mis' gaat bij studenten is de loonheffingskorting. In Nederland mag jij maar bij één werkgever loonheffingskorting aanvragen. Hierover wordt er wel eens slecht geïnformeerd door werkgevers, waardoor je het risico loopt dat je te weinig belasting hebt afgestaan. Hierdoor kan het zijn dat uit de belastingaangifte blijkt dat je nog geld terug moet betalen. Meer lezen over loonheffingskorting? 

Ingevuld? En nu? Wat doe je na het controleren van je gegevens?

Na het checken van al je gegevens zal je een berekening krijgen van je inkomstenbelasting. Dit kan meer of minder zijn dan de belasting die jij hebt afgestaan. Afhankelijk van hoeveel jij teveel of te weinig hebt afgestaan kan jij geld terug krijgen of moeten terugbetalen.

Als je teveel belasting hebt betaald, kan de belastingaangifte wel eens positief uitvallen. Is het bedrag dat je teveel hebt afgestaan meer dan €16,-? Dat betekent het dat je dit terug krijgt. Dit bedrag wordt net voor de zomer teruggestort op jouw rekening. Om deze reden kiezen sommige studenten ervoor om expres hun loonheffing uit te zetten en dit als een soort spaarpot te gebruiken.

Heb jij teweinig belasting afgestaan? Dan wordt het vervelender. Is het bedrag dat jij te weinig hebt betaald meer dan €49,-? Dan zal je het alsnog moeten betalen.

Aan het einde van jouw aangifte onderteken je hem met jouw DigiD en zal hij terug worden gestuurd naar de Belastingdienst. Zij zullen de gegevens nogmaals controleren. Let op: ook als jij je aangifte niet ondertekend en niet naar de belastingdienst terugstuurt stuurt wordt jouw aangifte alsnog gecontroleerd en riskeer je een boete.

Belasting voordeel als je via een uitzendbureau werkt

Een groot voordeel van werken via een uitzendbureau is dat het uitzendbureau altijd jouw werkgever is. Zo kan je voor verschillende opdrachtgevers werken onder hetzelfde contract. Dit betekent dus dat jij gewoon jouw loonheffingskorting aan kan zetten zonder dat dit problemen geeft bij jouw belastingaangifte. Recruit a Student is altijd op zoek naar jonge gemotiveerde studenten die zichzelf willen ontdekken en ontwikkelen op de arbeidsmarkt. Heb jij hier interesse in? Schrijf je dan in en bekijk direct de vacatures die open staan in jouw regio.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.