Tips om te focussen op studeren

Publicatiedatum 16 september 2022
Wijzigingsdatum 28 december 2022

Is jouw motivatie tijdens het studeren soms ook zo ver te zoeken? Je bent zeker niet de enige. In deze blog geven we jou een aantal goede tips om je focus bij je studie te houden.

Social media

Je zag ‘m waarschijnlijk al aankomen… social media is één van de meest afleidende factoren tijdens een goede studeersessie. Je kan het wel gebruiken als beloning door bijvoorbeeld steeds een uur te studeren en dan een kwartier spenderen aan social media. Zo kan je even wat anders doen om je hoofd leeg te maken.

Koud douchen

Begin je helemaal in te kakken tijdens het leren? Dan is een koude douche de prikkel die jij nodig hebt! Door onder een koude douche te stappen ben jij binnen enkele secondes weer helemaal fit en wakker. Koud douchen brengt nog veel meer voordelen met zich mee, daarover lees je meer in deze blog

Haal een frisse neus

Buitenlucht is erg belangrijk, al helemaal als het gaat om een goede concentratie. Ga daarom tijdens je pauze even naar buiten om een wandeling te maken. Bijvoorbeeld een rondje door het park lopen met een muziekje op kan er voor zorgen dat je daarna weer volledig gefocust bent voor je studeerwerk.

Sporten

Na een lange dag studeren is het natuurlijk erg verleidelijk om lekker op de bank een serie te gaan kijken. Toch is het erg goed om dan nog even te gaan sporten, probeer het eens! Je zal er beter door slapen (want door het sporten ben je eerder moe) en het helpt om even je hoofd leeg te maken en niet meer bezig te zijn met de leerstof. Wil je meer weten over sporten? Lees dan de blog over waarom sporten juist goed is voor studenten.

Werkplek

Je werkplek is ook erg bepalend voor je concentratie. Je kan namelijk snel afgeleid worden door te veel geluid, constant binnenwandelende ouders of je kat die graag geaaid wordt. Kies daarom voor een rustige en gestructureerde werkplek en houd die ook netjes en opgeruimd. Ook is het belangrijk dat er genoeg frisse lucht in de kamer is, want je hersenen gebruiken meer zuurstof tijdens het leren. De bibliotheek is meestal ook een goede plaats om te leren omdat het er stil is en dus weinig afleiding.

Muziek

Muziek luisteren tijdens het studeren kan voor de ene super goed werken terwijl de ander geen aandacht meer heeft voor de leerstof. Als je even geen zin meer hebt om door te gaan met leren kan muziek je een duwtje in de rug geven om weer door te gaan, want muziek geeft je energie. Wil je meer weten over de voor- en nadelen van muziek luisteren tijdens het leren? Lees dan deze blog.

Een leerpartner

Samen leren met iemand anders die net zo graag een goed cijfer haalt als jij is ook een goede manier om je concentratie te behouden. Door elkaar te vertellen over de leerstof blijf je ook eerder gemotiveerd om door te gaan. Maar als je een extravert persoon bent kan een leerpartner soms ook erg afleidend zijn. Dat komt doordat je dan veel te veel gaat praten met je leerpartner en het niet meer gaat over het studeren.

Om genoeg tijd over te houden voor het studeren is het ook belangrijk dat je een goed verdienend baantje hebt die ook erg flexibel is. Bij Recruit a Student vind je de meest flexibele (bij)banen in verschillende branches. Bekijk onze vacatures of schrijf je in om op de hoogte te blijven van onze nieuwste vacatures.

Langskomen?

Bel ons om een afspraak te maken!
+31(0)88 522 00 00

Of loop bij één van onze vestigingen binnen.